FÅGELKURSER, FÅGELGUIDNING OCH EXKURSIONER PÅ ÖLAND
Tyvärr är merparten av dessa erbjudanden t v inaktuella till följd av min sjukdom. Förhoppningen är att delar av dem kan återupptas på sikt.
Ibland kan ölandsvistelsen ges ytterligare en dimension om man får lite vägledning i det öländska natur- och kulturlandskapet.
För såväl gäster som för externa sällskap erbjuder Svalgården några olika typer av guidningar, exkursioner och fågelkurser.
KURSER
Vi arrangerar även fågelkurser på Öland. Hör av er om ni är en grupp på 5-9 personer som vill skräddarsy en fågelkurs. Kanske är ni rena nybörjare? Eller så vill ni lära er mer om vadare eller någon annan fågelgrupp? Eller nöjer er med att besöka alla kända och okända fågellokaler på Öland under initierad ledning? Fågelskådning – livskvalitet, åtkomlig för ALLA
Ingen människa kan flyga som fåglarna. Men, än sen? Vi kan för det mesta ändå hänga med dem – med blicken. Och väldigt få kan sjunga som en fågel. Men vad gör det? Vi kan nästan alltid få vara med om konserten ändå – som åhörare.
Fåglarna kommer till oss. Vi behöver varken flyga eller springa efter dem eller kämpa oss igenom bottenlösa träsk, för att komma dem nära. Det är med andra ord ett guldläge för alla som gillar att vara utomhus och som kommit underfund med att fåglarnas liv och leverne är spännande. Vi kan göra det i lugn och ro på egen hand eller tillsammans med andra skådare. Man ser ofta lite mer och kan hjälpa varandra om man är några stycken.

Och det är spännande på många sätt. Att försöka få se fåglar som man aldrig sett tidigare, ger en ”kick” som är svår att förklara, men har man upplevt den, så brukar man bli fast. Och har man väl ”fått pippi” är fritiden räddad för resten av livet. Och att sedan försöka tolka deras många olika och speciella beteenden, är ännu mera utmanande. Det leder ofta till att man vill veta mer – kanske rent av till att man vill jobba med forskning eller skydd av vår natur och miljö.
I vårt land häckar ca 240 olika arter. Varje år brukar dessutom ett hundratal långväga gäster hälsa på i Sverige. Under de senaste femtio åren har det faktiskt observerats runt 500 arter. Om det är vinter kan du hänga ut lite fröer och en talgboll utanför fönstret. Och jag garanterar att du inom en vecka avslöjat dina första 15 arter! På våren och försommaren kan du ta dig runt i trädgården eller i kvarteret och lyssna in alla olika läten. Minst trettio arter kommer att ge sig till känna. Får du syn på dem samtidigt som du hör dem, så blir det lite lättare.
Vare sig du lyssnar eller kikar på dem, är knepet i början att göra noggranna noteringar. Anteckna färger, former, näbblängder och mönster. Försök sätta ord på hur en fågel låter och gå sedan till boken eller CD-skivan och jämför. I början kommer du att märka att du rätt ofta lagt märke till för lite för att kunna vara säker på vad du sett. Men då är det bara att ge sig ut igen. Och då vet du ju vad du skall leta efter. Har du kommit så här långt, ja, då börjar det bli dags att låna eller köpa en hand- eller tubkikare. Kanske har du rent av tillgång till en kamera?
Många av oss har svårt att lyfta och hålla en kikare stilla. Det kan behövas hjälpmedel. Och sådana finns eller kan för det mesta fixas till så att de passar just dig.
Ja, sedan är det bara att utvidga sina utflykter. Lämnar du kvarteret och tar dig ned till sjön eller ån, så kommer du genast att hitta nya fågelbekanta – både sådana med och utan vingar. Och så småningom kanske det kan bära iväg till Ottenby, Falsterbo, Hornborga, Kvismaren, Kullaberg, Angarn eller Umeå-deltat.
Vi på Svalgården försöker göra det möjligt även för dig som har någon typ av bekymmer (syn, hörsel eller rörelsehinder) att snabbt komma underfund med fågelskådningens underbara hemligheter. Om du kan ordna den hjälp som du behöver för att bo några dagar på Öland, så kommer vi att se till att du får chansen att bli en ”fullfjädrad” ornitolog. Förutom att vi kan arrangera besök i Ottenby fågelstations ringmärkningsträdgård och vara med vid fångst och ringmärkning, så kan vi visa dig många av de fåglar som vår och höst passerar eller rastar på södra Ölands många ”bevingade” fågellokaler.
Det är allra roligast om man är ca 3-4 nybörjare åt gången. Skulle du sen trilla dit ordentligt på fågelskådning, så har du ju också fått några skådarkompisar på köpet. Och kanske kan vi hitta gemensamma lösningar på utrustningsproblem och liknande.
Välkommen till södra Öland. Ta vägen om www.sofnet.org eller www.club300.se
så får du veta mer och kan finna länkar till alla möjliga fågelsidor på
nätet – bl a till de lokala fågelklubbar som finns nästan överallt i
landet.