Rovfåglar (och lite tranor)

Lör 19 OCH sön 20 september. Samling kl 10:30 Ås kyrka, 75:-/vuxen.

Nu endast två platser kvar på lördagen men 15 på söndagen.

Mer om exkursionen

OBS! NU I RÅDANDE CORONATIDER GÄLLER FÖLJANDE FÖR SVALGÅRDENS GUIDE- OCH EXKURSIONSVERKSAMHET: 1) deltag INTE om du känner av feber, torrhosta, ledsmärta eller onormal andning. 2) undvik samåkning med personer som normalt inte ingår i sällskapet. 3) skåda och förflytta er inom er (familje)grupp – med två meters lucka till annan grupp. VI KOMMER ATT BEGRÄNSA ANTALET DELTAGARE TILL 15 PERSONER per tillfälle. DÄRMED BLEV DET PLÖTSLIGT NÖDVÄNDIGT ATT ANMÄLA SITT INTRESSE!

                                 Föranmälan nödvändig (corona-skäl)

Hmmmmm….?

Ja, lätt är det definitivt inte! För det första får man sällan särskilt många sekunder på sig. Och skulle fågeln till äventyrs sitta stilla – ja, då kan det ofta bli än värre. Många erfarna skådare – inkl exkursionsledare….. – har stått ”med byxorna nere” inför en sittande rovfågel. Hur många gånger (och timmar) har man inte bett till högre makter om att slöfocken ska lyfta för att avslöja sig?

För det andra ser hanar och honor inte alltid likadana ut, de är inte ens lika stora! På samma sätt byter många rovfåglar utseende lika ofta som de fyller år – åtminstone under de fyra-fem första åren.

Till allt detta kommer att de flesta arterna är relativt sällsynta. För ornitologer som sällan eller aldrig varit vid Bosporen eller i Eilat, så är antalet kontakter med exempelvis en mindre skrikörn lätträknade. Och hur många gånger har man fått chansen att öva på en jaktfalks siluett och vingföring?

Så här finns utmaningar för alla och envar. Vi börjar med sparvhök och arbetar oss ”uppåt i termik”…. Välkomna! Ta gärna med fika och något att sitta på!

För anmälan, frågor och mer info v g maila svalgarden.oland@telia.com eller ring 070-558 59 70. Hemsida: info.svalgarden.se . VÄLKOMNA!

Nästa del i vår nybörjarsatsning: Räkna med sträck. Samling Seby badplats lördag den 17 okt kl 08.30.