Det finns många ”där ute” som skulle vilja lära sig mer om fåglar, men som kanske inte ens äger en kikare och som definitivt inte känner sig bekväma med att följa med på en vanlig exkursion. Svalgårdens exkursioner vänder sig till den absoluta nybörjaren och leds av en som har full insikt i hur det är att vara nybörjare – efter flera måttligt framgångsrika försök att lära sig mer om våra örter och gräs….. Du kan när som helst under året påbörja din nya fågelkarriär. Varma kläder alternativt myggstift, fika och kikare – om du har en sådan – rekommenderas. Avgift 80:-/vuxen och tillfälle.

EXKURSIONER 2021: Inställda pga sjukdom – möjligen med undantag av Rovfågelexkursionen den 18/9 och Sjöfågelexkursionen den 9/10. Info om detta kommer inom kort via GRYNINGSRAPPORTEN.

Lö 9/1  10.00 Samling: Färjestadens dämme. Vinterfåglar. Vi satsar stenhårt på att få full kläm på dina första tio fågelarter. Vi besöker kustlinjen och sen en av de fågelrestauranger som omnämns i fåglarnas Michellinguide.

Lö 27/3  07.00 Samling: Haga parks reception Ejdersträck. Med rätt väder kan vi få uppleva ejdrarnas entusiastiska hemflyttning. Och kanske nån praktejder (brukar inte lyckas….). Däremot brukar en hel del andra arter vara tillmötesgående vid den här tiden.

Lö 8/5  06.00 Samling: Kastlösa kyrka Ölands Song contest. Världens bästa sätt att koppla av i harmoni. Långt ute på alvaret.

Lö 31/7 17.30 Samling: Sebybadet Bland vadare och badare. Vid den här tiden på året drar de arktiska vadarhonorna förbi efter att ha lämnat make och barn ensamma på Nordkalotten. Fåglarna kommer till oss, så idag är en fällstol att föredra framför vandrarskor. 

Lö 18/9 10.00 Samling: Ås kyrka, Snurrigt värre – rovfåglar och lite tranor. Från mitten av september ger sig rovfåglar och tranor av. Vid sol och lagom vind från rätt håll kan den rovfågelsugne få sitt lystmäte.

Lö 9/10 07.30 Samling: Gräsgårds kyrka Räkna med sträck. Exkursion som bygger på repetitionspedagogiken. Sjöfågelarterna kommer huller om buller – men om och om igen. Till sist känner man skillnaden snarare än att man ser den.

Fre 31/12 10.00 Samling: Långe Jan  Örn & Glögg. Vi säger adjö till 2021 års fåglar och önskar varandra ett gott nytt fågelår. Anmäl om du funderar på att komma – så att glöggen räcker…. och pandemin….

Våra exkursioner blir ofta i stället något vi kan kalla för ”Fågelmöten”. Temat för ett sådant Fågelmöte blir något mindre spikat, men självfallet är valet av plats bestämt av de ”huvudattraktioner” som kan förväntas ha vägarna förbi. Och av väderprognosen….

Fågelmötena blir en möjlighet för fågelintresserade att träffas och ”prata fågel” i ett lite vidare perspektiv, samtidigt som vi försöker bli skickligare på att känna igen de arter som dyker upp. 

Alla fågelmöten är öppna för alla – FRÅN PURGRÖNA, KUNSKAPSTÖRSTANDE NYBÖRJARE till socialt lagda hårdskådare. Ta med kaffe, myggstift och något att sitta på.

Avgift: 80:-/ vuxen. Föranmälan nödvändig till följd av pandemin, och kontrollera gärna via Gryningsrapporten om eventuella förhållanden kring väder, etc skulle stöka till upplägget av exkursionen. Om möjligt kommer fler tillfällen per exkursion att läggas in i den mån fler än 15 personer anmält sig. OBSERVERA att samlingsplatsen är just bara en samlingsplats. Därifrån tar vi oss till mest gynnsamma, möjliga Fågelmötesplats.