EXKURSIONER/FÅGELMÖTEN 2019 (se längre ned) och NYBÖRJARSATSNING 2019

Det finns många ”där ute” som skulle vilja lära sig mer om fåglar, men som kanske inte ens äger en kikare och som definitivt inte känner sig bekväma med att följa med på en vanlig exkursion. Den här satsningen vänder sig till den absoluta nybörjaren och leds av en som har full insikt i hur det är att vara nybörjare – efter flera måttligt framgångsrika försök att lära sig mer om våra örter och gräs….. Du kan när som helst under året påbörja din nya fågelkarriär. Varma kläder alternativt myggstift, fika och kikare – om du har en sådan – rekommenderas. Avgift 75:-/vuxen och tillfälle.

NYBÖRJARSATSNINGEN 2019

Lö 19/1  09.00 Vi går på fågelrestaurang. Samling: Färjestadens dämme Nybörjarsatsning steg 1

Vi satsar stenhårt på att få full kläm på dina första tio fågelarter. Vi besöker två fågelrestauranger omnämnda i fåglarnas Michellinguide.

Lö 11/5  06.00 Gökmorgon. Samling: Kastlösa kyrka

Världens bästa sätt att koppla av i harmoni.

Lö 25/5  07.00 Från ett fågeltorn. Samling: ICA Mörbylånga Nybörjarsatsning steg 2

I sockerbrukets gamla dammar är fåglarna både många och hyfsat lätta att känna igen. Och vana vid människor.

Lö 27/7 17.30 Vadare och badare. Samling: Sebybadet Nybörjarsatsning steg

Vid den här tiden på året drar de arktiska vadarhonorna förbi efter att ha lämnat make och barn ensamma på Nordkalotten. Fåglarna kommer till oss, så idag är en fällstol att föredra framför vandrarskor.

Lö 21/9 10.30 Snurrigt värre – rovfåglar och lite tranor. Samling: Ås kyrka, Nybörjarsatsning steg 4

Från mitten av september ger sig rovfåglar och tranor av. Vid sol och lagom vind från rätt håll kan den rovfågelintresserade få sitt lystmäte.

Lö 5/10 07:30 Din första raritet? Samling: Ås kyrka  Nybörjarsatsning nr 5

Nu är du mogen för att känna sötman av en riktig raritet. Kanske gör vi ett ”drag” på några kilometer för att studera hur man gör (och inte gör) för att hålla rariteten och ortsbefolkningen på gott humör.

Tis 31/12 10.00 Örn & Glögg. Samling: Långe Jan

Vi säger adjö till 2019 års fåglar och önskar varandra ett gott nytt fågelår. Anmäl gärna om du funderar på att komma – så att glöggen räcker….

 

EXKURSIONER/FÅGELMÖTEN 2019

Lö 30/3  07.00 Ejdersträck. Samling: Haga Parks reception

Årets första masskådespel. Var tiotusende ejder brukar vara en praktejder. Det gäller bara att hitta den i mängden.

Lö 11/5  06.00 Gökmorgon. Samling: Kastlösa kyrka

Världens bästa sätt att koppla av i harmoni.

Lö 21/9  10.30 Rovfåglar (och lite tranor). Samling: Ås kyrka

Honorna liknar inte sina hanar och ungfåglarna byter dräkt varje gång de fyller år. Vi reder ut härvan.

Lö 26/10 08.00 Pärlband över havet. Samling: Sebybadet

Exkursion som bygger på repetitionspedagogiken. Sjöfågelarterna kommer huller om buller – men om och om igen. Till sist känner man skillnaden snarare än att man ser den.

Tis 31/12 10.00 Örn och glögg. Samling: Långe Jan

Vi säger adjö till 2019 års fåglar och önskar varandra ett gott nytt fågelår. Anmäl gärna om du funderar på att komma – så att glöggen räcker….

Våra exkursioner blir ofta något som vi kan kalla för ”Fågelmöten”. Temat för ett sådant Fågelmöte blir något mindre spikat, men självfallet är valet av plats bestämt av de ”huvudattraktioner” som kan förväntas ha vägarna förbi. Och av väderprognosen….

Fågelmötena blir en möjlighet för fågelintresserade att träffas och ”prata fågel” i ett lite vidare perspektiv, samtidigt som vi försöker bli skickligare på att känna igen de arter som dyker upp.

Fågelmötena är öppna för alla – FRÅN PURGRÖNA, KUNSKAPSTÖRSTANDE NYBÖRJARE till socialt lagda hårdskådare. Ta med kaffe, myggstift och något att sitta på.

Avgift: 75:-/ vuxen. Ingen föranmälan behövs, men kontrollera gärna via Gryningsrapporten om eventuella förhållanden kring väder, etc skulle stöka till upplägget av exkursionen. OBSERVERA att samlingsplatsen just bara är en samlingsplats. Därifrån tar vi oss till mest gynnsamma, möjliga Fågelmötesplats.